Rabu, 8 Ogos 2012

Marble Shortbread





acuan marble shortbread (loyang 10 x10 )

bahan2:( untuk base biskut )
150 gm tepung gandum
50gm gula kastor
50 gm serbuk badam
150 gm butter
50gm susu tepung

bahan2 coklat nya
200gm coklat masakan
1 camb shortening
75gm coklat putih
cara2
1)gaul semua bahan2 untuk base biskut hingga sebati(adunan hingga menjadi serbuk roti)
2)masukkan adunan kedalam acuan.tekan adunan sehingga padan dan rata dalam acuan.cucuk ngan garpu base tersebut
3)tekan alat pemotong kedalam adunan bakar pada suhu 180c selama 15minit
4)bila biskut masak keluarkan alat pemotong.biarkan sehingga biskut sejuk
5)cairkan coklat masakan bersama shortening..tuang ke atas biskut yg telah sejuk tadi
6)cair kan coklat putih..masukkan kedalam beg piping dan lorekkan atas coklat masakan
7)tarik coklat putih dengan pencungkit gigi untuk jadikan corak batik
8)masukkan semula alat pemotong ke dalam biskut sejukkan dlm peti ais selama 10 minit
9)sehingga coklat telah keras ngan cutter nya sekali
ok siap boleh la di keluar kan didalam acuan..

2 ulasan: