KEK PANDAN LAPIS KASTARD
BAHAN2 NYA
BAHAN KEK
200 GM TEPUNG GANDUM
1/2 SUDU KECIL SERBUK PENAIK
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
3 BIJI TELUR AYAM-GRED A
1 SUDU BESAR OVELLETE
50-60 GM GULA HALUS
60 ML MINYAK JAGUNG
1/2 CAWAN PATI PANDAN
CARA NYA
PANASKAN OVEN SUHU 170c LENGSE LOYANG DENGAN MENTEGA ALASKAN DENGAN BAKING SHEET..RATA LG DENGAN MENTEGA DAN TABURKAN TEPUNG DIATAS NYA..
PUTAR SEMUA BAHAN KECUALI MINYAK HINGGA KEMBANG DAN GEBU..MASUKKAN MINYAK JAGUNG DAN KACAU DENGAN SPATULA JE..SECARA KAUP BALIK..TUANG ADUNAN DLM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 20-25 MINIT ATAU HINGGA KEPERANGAN..
SETELAH MASAK SEJUKKAN DAN POTONG KEPADA 2@3 BAHAGIAN
UNTUK BAHAN KASTARD
2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
1/2 SUDU KECIL SERBUK AGAR2
250 SANTAN ATAU SUSU CAIR
80 GM GULA (IKUT SUKA)
1 SUDU KECIL PANDAN EMULCO/PATI PANDAN
CARA2NYA
SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS (KECUALI KELAPA PARUT) KEDALAM PERIUK DAN MASAK DENGAN API PERLAHAN SEHINGGA PEKAT PADAM API DAN BIARKAN HINGGA SUAM SEDIKIT
CARA BUAT LAYER
BERPANDUKAN GAMBAR DIATAS RATA KAN ADUNAN KASTARD DIATAS KEK YG SUDAH DIPOTONG TADI KEMUDIAN TUTUP DENGAN LAPISAN KEK YG LAIN BUAT HINGGA HABIS..LEBIH ADUNAN KASTARD BLH LA DISAPU DIATAS PERMUKAAN KEK DAN HIAS DENGAN KELAPA KERING..SIMPAN KEK SEMALAMAN DIDALAM PETI SEJUK SEBELUM DI POTONG...OK SIAP.. TERIMA KASIH KEPADA KEK ZABIDAH KERNA SUDI KONGSI RESEPI KEK INI..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan