KUIH ULUHAM VADAI DI SEPATUT NYA ADA LOBANG DI TENGAH NYA
TAPI SAYA TAK BUAT SEBAB TAK PANDAI BUAT LOBANG NYA.. MNGKIN SAYA BUAT LEMBUT SIKIT..TU YG PAYAH BUAT LOBANG
AHAHAA...CAMNI LA RUPA SEBENAR NYAN KUIH TU..SORY YE NI BUKAN SAYA PUNYA PIC..
KACANG HIJAU BELI YG DAH SIAP DIBUANG KULIT NYA..
RENDAM DAHULU SELAMA 6 JAM
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN2 NYA
250 GM ULUTHAM PARUPPPU(KACANG HIJAU YG DH DI BUANG KULIT NYA)
RENDAM 6 JAM TOS KAN
1 ST JINTAN MANIS
1 CM HALIA
GARAM SECUKUP RASA
CARA2 NYA
KACANG ULUTHAM DIKISAR DENGAN SEDIKIT AIR SAMPAI LUMAT DENGAN BAHAN DIATAS
2 BIJI LADA HIJAU ATAU CHILI API POTONG HALUS
2 TG DAUN KARI MAYANG
1 ST JINTAN MANIS
MINYAK UNTUK MENGGORENG
CAMPUR KAN SEMUA BAHAN2 DI ATAS
DAN GAUL RATA SUAIKAN RASA
PANASKAN MINYAK,BENTUK ADUNAN BULAT DAN LEPERKAN DN BUAT LUBANG DITENGAH SEPERTI DONAT DAN GELONGSORKANNYA KEDALAM MINYAK PANAS ,GORENG HINGGA KUNING.. HIDANG
Tiada ulasan:
Catat Ulasan