roti kosong ..roti ni memang lembut tak rugi mencuba tauu...
roti lembut berinti kentang
terima kasih la pada zuraina Abu Talib kerna sudu share resepi rotinya
resepinya...
500gm tpg gndum..
1 sdk baking powder..
11 gm yis kering(mauripan)-boleh sekalikan dlm air + gula (saya guna 11/2 sudu makan)
3/4 cawan gula halus-larutkan dalam stgh cawan air
1 sdk shortening(optional)
2 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek(bhn wajjib tu dpt roti spt kapas)
1/2 biji telur..
3 sudu besar (penuh) marjerin..@70gm..
60ml air-jika kurang boleh tmbh cikit cikit..kalau dah ok tk perlu tmbh air..
cara2
-masukkan tpg+baking powder dlm mgkk gaul bersama mauripan..masukkan kentang gaul sedikit..masukkan gula bersama air tadi..gaul sebati..masukkan telur..
**kalau nk buat roti coklat@pandan,masa ni letak sekali emulco+pwrna 1sdk.
-uli dn tmbh air sedikit sedikit hingga mendapat doh yg lembut..
-masukkan stning n marjerin uli hingga lembut dan sebati serta licin.
-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2-1 jam..ttp bekas@balut kain kasi dpt haba..
-uli bulat2(ltk inti bgi yg suka) masukkan dlm loyang yg telah disapu sdikt je marjerin.
-tunggu naik lagi sekali ganda..>< 20 minit-stgh jam..
-sapukan telur yg setengah tadi...atas roti..(sy sapu marjerin je)
-bakar pada suhu 160'c selama 20 minit @ bergntung pd oven masing2..
-dah siap bakar sapu lagi butter atasnya ketika roti sedang panas..
-selamat mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan