Isnin, 5 Mac 2012

roti lembut

roti kosong ..roti ni memang lembut tak rugi mencuba tauu...

roti lembut berinti kentang
terima kasih la pada zuraina Abu Talib kerna sudu share resepi rotinya
 resepinya...

500gm tpg gndum..
1 sdk baking powder..
11 gm yis kering(mauripan)-boleh sekalikan dlm air + gula (saya guna 11/2 sudu makan)
3/4 cawan gula halus-larutkan dalam stgh cawan air
1 sdk shortening(optional)
2 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek(bhn wajjib tu dpt roti spt kapas)
1/2 biji telur..
3 sudu besar (penuh) marjerin..@70gm..
60ml air-jika kurang boleh tmbh cikit cikit..kalau dah ok tk perlu tmbh air..

cara2
-masukkan tpg+baking powder dlm mgkk gaul bersama mauripan..masukkan kentang gaul sedikit..masukkan gula bersama air tadi..gaul sebati..masukkan telur..

**kalau nk buat roti coklat@pandan,masa ni letak sekali emulco+pwrna 1sdk.

-uli dn tmbh air sedikit sedikit hingga mendapat doh yg lembut..
-masukkan stning n marjerin uli hingga lembut dan sebati serta licin.
-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2-1 jam..ttp bekas@balut kain kasi dpt haba..
-uli bulat2(ltk inti bgi yg suka) masukkan dlm loyang yg telah disapu sdikt je marjerin.

-tunggu naik lagi sekali ganda..>< 20 minit-stgh jam..
-sapukan telur yg setengah tadi...atas roti..(sy sapu marjerin je)
-bakar pada suhu 160'c selama 20 minit @ bergntung pd oven masing2..
-dah siap bakar sapu lagi butter atasnya ketika roti sedang panas..
-selamat mencuba..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan