masak lemak labu ni memang sedap..tak rugi memcuba nya..dulu saya masak lemak labu ni masak cam biasa2 je tak banyak taruk bahannya..yg ni lain sikit masak lemak nya..ank2 pun suka masak lemak ni..selalu nya masak lemak labu yg saya buat dulu ank2 tak berapa suka..bila buat ikut resepi ni..dia orng suka lak siap suruh simpan kuah nya lagi..saya suka ratah labunya..memang sedapppppp...terima kasih kak zizah share kan resepi turun temurun dr keluarga nya..sayang akak..
bahan2 nya
1/2 biji labu kuning
2 mangkok santan
4 ulas bawang merah ditumbuk
1 sudu teh lada hitam di tumbuk
1 ekor ikan selayan @ kembung diambil isi nya (ini yg buat sedap kuah nya)
ikan bilis ditumbuk jangan lumat sangat
2 sudu makan kelapa parut (yg di ambil sebelum kelapa di perah)
2-3 helai daun kunyit (disiat siat)
garam, gula, dan sedikit serbuk perasa
cara2nya
labu dibuang kulit nya di potong anggaran 5 cm
masukkan santan dalam periuk,masukkan bahan tumbuk tadi..kacau sehingga kuah sedikit mendidih
masukkan lada ..perlahan kan api kacau selalu supaya tak pecah minyak..
biarkan labu hampir empuk..masukkan lada daun kunyit,garam,gula,serbuk perasa..setelah empuk mati kan api &sedia untuk di hidang..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan