Selasa, 27 Disember 2011

puff pastri

puff sardin

puff kari ayam

puff pastri
bahan2nya
3 cawan tepung roti
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air sejuk
200 gm butter 
2 sudu mentega
secubit garam
~~~~~~~~~~~~
cara2 nya
1.tepung,garam dan mentega di campurkan
2.tuang air uli doh sampai lembut
3.canai doh bulat,tebal sedikit,letak butter di tengah doh
4,tutup butter dengan doh dari setiap sudut,canai memanjang
lipat doh dari atas ketengah,dari tengah ke bawah,dua kali lipatan
6.sejukkan doh selama 30 minit,ulang proses yang sama,3-4 kali
7.canai doh 1 inci potong bahagian tepi setiap sudut supaya nampak lipatan dn gunakan mengikut resepi
step 1
step 2

step 3

step 4

step 5

step 6
step7

step 8

step 9

step 10


step 11

step 12

step 13  ..bungkus dengan plastik simpan dlm peti ais selama 30 minit
ulang buat step 9,10,11,12 n 13.. (setiap kali sampai step 13 simpan dlm peti ais lebih kurang 30 minit)  3 - 4 kali
canai doh ,potong bahagian tepi setiap sudut supaya nampak lipatan dan guna mengikut resepi







Tiada ulasan:

Catat Ulasan